Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Παρακευή και 13! Τι είναι αυτό ?

Όσοι πιστεύουν αλλά και όσοι δεν πιστεύουν, όταν ακούν την φράση Παρασκευή και 13, σκέφτονται διάφορα περι δεισιδαιμονίας, κακοτυχίας, γρουσουζιάς . Να δούμε πως μπορεί να προήλθε αυτή η αντίληψη :
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι μια ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevodekatriaphobia (παρασκευοδεκατριαφοβία) ή paraskevidekatriaphobia ή friggatriskaidekaphobia (φριγκατρισκαιδεκαφοβία).
Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:
Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή.
Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή.
Άγνωστη πηγή : Η Βίβλος ακόμα αναφέρει 12 φυλές του Ισραήλ ενώ ορισμένοι λένε πως υπήρξαν 13. Τα μέλη της 13ης φυλής λένε πως ήταν μάγοι και μάγισσες και συνδεδεμένοι με σκοτεινές δυνάμεις.
Το 25% των αμερικανών επηρεάζεται σημαντικά την ημέρα της Παρασκευής και 13 και συνδέει κάθε κακοτυχία με το γεγονός αυτό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί.
Υ.Γ1.: Λοιπόν όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου, την αίσθηση του με το εξωπραγματικό, και είναι τροφή για αδυναμίες. Ας χαρούμε λοιπόν και αυτή τη μέρα όπως πρέπει να χαιρόμαστε κάθε μέρα που ζούμε χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.
Υ.Γ.2. Αφού ολοκλήρωσα αυτό το post, συνειδητοποίησα ότι στον τίτλο αντί να γράψω Παρασκευή έγραψα παρακευή, δηλαδή το παρασκευή χωρίς το σ. Μάλλον ατυχής σύμπτωση... Καλή σας ημέρα